Συχνές Ερωτήσεις Κιθάρας

Με ένα γενικό service στην κιθάρα σας 1-2 φορές το χρόνο, ανάλογα με τη χρήση, θα έχετε ένα όργανο σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια!

Πώς θα καταλάβω ότι οι χορδές στη κιθάρα μου θέλουν άλλαγμα?

Η ηχητική διάρκεια των χορδών κυμαίνεται μεταξύ 3-5 μηνών και επηρεάζεται από τη συχνότητα και τον τρόπο παιξίματος, τη συντήρηση τους και το όξινο του ιδρώτα των χεριών.

Μη περιμένετε να σπάσουν για να τις αλλάξετε και ακόμη χειρότερα μην αντικαθιστάτε κάθε φορά μόνο όποια χορδή σπάζει, γιατί έτσι έχετε ένα ανομοιόμορφο και λανθασμένο ηχητικό αποτέλεσμα

Θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγή χορδών όταν :

 • ο ήχος που βγαίνει με το παίξιμο είναι μουντός και δεν έχει διαύγεια
 • το αρχικό τους χρώμα έχει αλλάξει, συγκρίνοντάς το με το χρώμα που έχουν στο επάνω μέρος, κοντά στα κλειδιά ή δείχνουν σκουριασμένες
 • η περιέλιξη τους έχει αλλοιωθεί ειδικά στα σημεία που εφαρμόζουν στο καβαλάρη
 • έχουν φαγωθεί τα σημεία που έρχονται σε επαφή με τα τάστα. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν χαλαρώσουμε κάποια από τις μπάσες χορδές και «τρέξουμε» το νύχι μας κατά μήκος της.

Τι χορδές πρέπει να διαλέξω για τη κιθάρα μου?

Αρχικά θα επιλέγετε χορδές μόνο από την ποικιλία που υπάρχει για το είδος της κιθάρας που έχετε.

Ποτέ μην επιχειρήσετε να τοποθετήσετε χορδές ακουστικής στη κλασική σας κιθάρα γιατί θα δημιουργήσετε πρόβλημα και στο μάνικα και στα κλειδιά, ή το αντίθετο γιατί θα έχετε λάθος ηχητικό αποτέλεσμα και κακή αίσθηση παιξίματος.

Υπάρχουν πολλές κατασκευάστριες εταιρίες χορδών και ακόμη περισσότεροι τύποι για το ίδιο είδος, από τη κάθε εταιρία.

ΧΟΡΔΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών και τιμών και η διαφορά μεταξύ τους έχει να κάνει με τη ποιότητα των πρώτων υλών και το τρόπο κατασκευής της περιέλιξης.

Στα πολύ οικονομικά σετ τα υλικά είναι απλά και οι διάμετροι της κάθε χορδής συγκεκριμένες

Αν ζητάτε κάτι καλύτερο και πιο εξειδικευμένο, έχετε στη διάθεση σας σετ διαφορετικής διαμέτρου, σκληρές (extra hard), μέτριες (medium), μαλακές (light) και διαφοροποίηση στα υλικά όπως η σύνθεση του πλαστικού ή περιεκτικότητα σε ασήμι στη περιέλιξη των μπάσων χορδών.

ΧΟΡΔΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ

 • Εκτός από τον κατασκευαστή, στα σετ για ακουστική, ηλεκτρακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα έχουμε να επιλέξουμε:
  τη διάμετρο των χορδών (string gauge) η οποία ποικίλει αρκετά έχοντας light gauge, medium, custom, κ.ά.
 • τα υλικά που είναι κατασκευασμένες όπως nickel, coated nickel, stainless steel, bronze, phosphor bronze κ.ά.

(αναφέρονται οι ξένοι όροι, όπως σημειώνονται, σαν ορολογία, πάνω στα φακελάκια των χορδών, για εξοικείωσή σας και ευκολότερη επιλογή)

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ!

Ένα καλής ποιότητας σετ χορδών αλλάζει θεαματικά την ηχητική απόδοση ακόμη και μιας οικονομικής κιθάρας. Με ελάχιστη επιβάρυνσή σας στη αγορά, θα εξασφαλίσετε χορδές μεγαλύτερης διάρκειας σε απόδοση και παράλληλα ένα σωστό και ευχάριστο ηχητικό αποτέλεσμα, πολύ σημαντικά στοιχεία ακόμη και αν είστε αρχάριος.

Οι παράμετροι αυτές αλλάζουν την ηχητική απόδοση της κιθάρας κάνοντας τον ήχο να ακούγεται πιο οξύς ή βαθύς ή έντονος ή γλυκός.Επειδή ο ήχος είναι κάτι υποκειμενικό θα πρέπει να πειραματιστείτε λίγο, ώστε να βρείτε τον τύπο χορδών που σας ικανοποιεί και «παίζει» καλά στη κιθάρα σας

Έτσι όταν επιλέγετε χορδές έχετε υπόψη ότι η διάμετρος επηρεάζει:

 • την τάση που ασκείται στο μάνικα της κιθάρας Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος (gauge), τόσο περισσότερο «τράβηγμα» ασκείται στο μάνικα
 • το action και το set-up, πράγμα που σημαίνει ότι αν η κιθάρα σας έχει ρυθμιστεί με βάση μια συγκεκριμένη μάρκα χορδών και διάμετρο θα αλλάξει η ηχητική της συμπεριφορά αν αλλάξετε τύπο χορδών
 • την άνεση ή μη στο παίξιμο. Οι μεγαλύτερης διαμέτρου χορδές χρειάζονται περισσότερη δύναμη για να παιχθούν ειδικά δε αν και το action είναι υψηλό, πράγμα που δυσκολεύει τον αρχάριο κιθαρίστα.

Η ποιότητα των υλικών επηρεάζει τον τόνο και τον ήχο της κιθάρας. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ή να πειραματιστείτε στα διαφορετικά υλικά θέλοντας να πετύχετε ένα συγκεκριμένο ηχητικό αποτέλεσμα:

Ο Stevie Ray Vaughan χρησιμοποιούσε χορδές διαμέτρου .013 που τις χόρδιζε μισό τόνο κάτω. Έτσι μείωνε τη τάση των χορδών και είχε στο παίξιμο την αίσθηση των .011 ή .012. Ο Βuddy Guy χρησιμοποιεί .010. Ο θρύλος του blues Β.Β.Κing χρησιμοποιεί .010 ή .011, ο Ροκ κιθαρίστας Jeff Bec χρησιμοποιεί .009.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ!

Κατασταλάξτε στη διάμετρο (gauge) των χορδών που ταιριάζει στο παίξιμο και την κιθάρα σου. Πειραματίσου  με διαφορετικά υλικά κρατώντας όμως το ίδιο gauge

Πώς ζητάω τις χορδές που θέλω να αγοράσω?

Η αρίθμηση των χορδών ξεκινά από κάτω, τη ψιλή ΜΙ η οποία χαρακτηρίζεται διεθνώς με το γράμμα Ε ή 1η και συνεχίζει μέχρι τη 6η. Η αντιστοιχία νότες – γράμματα – αριθμοί είναι η παρακάτω:

 

1Η – E – MI4Η – D – ΡΕ
2Η – Β – ΣΙ5Η – Α – ΛΑ
3Η – G – ΣΟΛ6Η – Ε/b – MI/b

Έτσι αν θέλετε να αγοράσετε μεμονωμένες χορδές μπορείτε να τις ζητήσετε χρησιμοποιώντας όποιο από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς θέλετε (γράμμα-νότα-αριθμό), προσδιορίζοντας πάντα το είδος κιθάρας για το οποίο αυτές προορίζονται (κλασική ακουστική, ηλεκτρακουστική, ηλεκτρική)

Αν θέλετε σετ ζητείστε ένα λέγοντας τη διάμετρο από την 1η χορδή, πχ σετ 10άρι, 9άρι κ.ο.κ

Καθαρίζονται οι χορδές της κιθάρας?

Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά χορδών με ειδική σύνθεση, που τις καθαρίζουν από τα υπολείμματα ιδρώτα και σκόνης που συγκεντρώνουν. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται όταν τελειώσουμε το παίξιμό της.

Πώς θα χορδίσω σωστά τη κιθάρα μου?

Υπάρχουν σήμερα αρκετά είδη ηλεκτρονικών συσκευών μεγάλης ακρίβειας, χορδιστήρια, τα οποία σας βοηθούν, ώστε σε ελάχιστο χρόνο να χορδίσετε τη κιθάρα σας σωστά και εύκολα με ελάχιστο κόστος.
Με τη σταδιακή εξοικείωσή σας στη σωστή τονικότητα της κάθε χορδής, μπορείτε και μόνοι σας να πειραματιστείτε στο χόρδισμα της κιθάρας σας με το αυτί, ξεκινώντας από τη κάτω χορδή, την ΜΙ (Ε), αφού πάρετε τη σωστή τονικότητα της από το χορδιστήρι σας.
Με βάση αυτό συνεχίζετε το χόρδισμα της 2ης χορδής, της ΣΙ (Β), πατώντας το δάκτυλο σας μεταξύ 4ου-5ου τάστου ώστε να σχηματίσετε τη νότα ΜΙ, την οποία θα πρέπει να ταυτίσετε ηχητικά με τη 1η χορδή ΜΙ (Ε). Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Κάθε πότε πρέπει να χορδίζω τη κιθάρα μου;

Το χόρδισμα της κιθάρας πρέπει να γίνεται κάθε φορά που τη πιάνετε στα χέρια σας για να παίξετε. Οι συνθήκες θερμοκρασίας υγρασίας επηρεάζουν άμεσα τη τονικότητα των χορδών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ποιότητα των κλειδιών της κιθάρας.

Πριν λοιπόν την εξάσκησή σας στο σπίτι, το μάθημα, ή την εμφάνισή σας κάνετε ένα επιμελημένο χόρδισμα του οργάνου, το οποίο θα ελέγχετε και ενδιάμεσα.

Πώς μπορώ να διατηρήσω την ταστιέρα της κιθάρας μου σε καλή κατάσταση;

Η ταστιέρα της κιθάρας συνήθως κατασκευάζεται από πολύ σκληρό ξύλο όπως έβενος, τριανταφυλλιά, σφένδαμνος, bacote και είναι το μέρος του οργάνου που έχει μια βασική επεξεργασία, αφήνοντας το ξύλο να αναπνέει.

Είναι το σημείο όπου τα δάκτυλα του χρήστη έρχονται σε συνεχή επαφή και αναπόφευκτα συγκεντρώνει όλα τα υπολείμματα ιδρώτα, σκόνης και άλλων μικροσωματιδίων, που αν παραμείνουν για πολύ αλλοιώνουν το ξύλο με συνέπειες που θα αναφερθούν παρακάτω.
Ο καθαρισμός της ταστιέρας μετά από κάθε παίξιμο με ένα κατάλληλο πανάκι από μαλακό ύφασμα που δεν αφήνει χνούδι, και καλύτερα με πανί με μικροΐνες, είναι απαραίτητος. Σε κάθε αλλαγή χορδών προετίνουμε τον καθαρισμό της με λάδι λεμονιάς.

Υπάρχουν υλικά συντήρησης του ξύλου της ταστιέρας;

Η εσωτερική υγρασία που υπάρχει αρχικά στο ξύλο της ταστιέρας θα πρέπει να διατηρείται στο καλύτερο δυνατό βαθμό γιατί έτσι προλαμβάνουμε:

 • τη δημιουργία σχισμών στο ξύλο
 • τη χαλάρωση και μετατόπιση των σημείων επαφής των τάστων με τη ταστιέρα
 • το ξεθώριασμα του φυσικού χρώματος του ξύλου
 • τη διατήρηση της λείας και στιλπνής υφής του μάνικα για άνετο παίξιμο

Υπάρχουν ειδικά σπρέι και conditioners για την ταστιέρα της κιθάρας που την ενυδατώνουν και την εμποτίζουν με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται σε κάθε αλλαγή χορδών.

Υπάρχουν υλικά που καθαρίζουν τα τάστα;

Τα σημεία, όπου τα τάστα εφαρμόζουν στη ταστιέρα, συγκεντρώνουν τα περισσότερα υπολείμματα σκόνης και ιδρώτα. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα Fret-Polishing που δίνουν το σωστό αποτέλεσμα απλά και γρήγορα.
Το καθάρισμα και γυάλισμα των τάστων είναι καλό να συμπεριληφθεί στις εργασίες που προηγούνται της συντήρησης της ταστιέρας, περιοδικά 2 φορές το χρόνο και ανάλογα το παίξιμο.

Πώς θα καταλάβω ότι τα τάστα της κιθάρας μου έχουν φαγωθεί;

Ελέγξτε τα τάστα σας στα σημεία που εφάπτονται με τις χορδές. Παρατηρήστε αν έχουν αρχίσει να δημιουργούνται βαθουλώματα. Παίξτε χρωματικά όλες τις νότες κατά μήκος της ταστιέρας χωρίς να κτυπάτε δυνατά. Αν άλλες νότες ακούγονται καθαρά και άλλες τρίζουν, τότε η κιθάρα σας χρειάζεται επισκευή τάστων (fret dressing).

Τι τάστα να διαλέξω;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη τάστων τα οποία διαφέρουν ως προς:

 • Το ύψος
 • Το πλάτος της καμπύλης
 • Το είδος μετάλλου

Όσο πιο ψηλό είναι το τάστο τόσο περισσότερο χώρο δίνει στη χορδή να ταλαντωθεί οπότε έχουμε καλύτερο sustain, ενώ τα δάκτυλα κινούνται πιο άνετα στα τάστα και διευκολύνουν το vibrato.

Επηρεάζεται η κιθάρα μου από την υγρασία του περιβάλλοντος;

Η υγρασία επηρεάζει σημαντικά τη κατάσταση του ξύλου της κιθάρας. Η έλλειψη της κάνει το ξύλο να συρρικνώνεται, ενώ η πολύ υγρασία το κάνει να διογκώνεται.

Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά:

 • του σκάφους της ακουστικής ή κλασικής κιθάρας, ειδικά στο σημείο όπου ο καβαλάρης στηρίζει τις χορδές. Η λίγη ή η πολύ υγρασία μετακινεί το σημείο αυτό προς τα κάτω ή προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να αλλάζει η απόσταση των χορδών από τη ταστιέρα.
 • του σημείου που εφαρμόζουν τα τάστα στο μάνικα της κιθάρας οπότε έχουμε δυσκολία στο παίξιμο, ταστάρισμα και αλλοίωση της ακουστικής απόδοσης του οργάνου
 • του λούστρου της κιθάρας. Παρατεταμένη ξηρότητα δημιουργεί ραγίσματα στην επιφάνεια του ηχείου της κιθάρας. Η απώλεια της υγρασίας σε ένα καπάκι από συμπαγές ξύλο, συχνά καταλήγει σε ράγισμα.

H ρύθμιση της υγρασίας μέσα στο όργανο, εξασφαλίζεται με τους υγροποιηντές (humidifiers) μουσικών οργάνων.Oι συσκευές αυτές τοποθετούνται, πολύ εύκολα, στο στρόγγυλο άνοιγμα του σκάφους της κιθάρας για κλασικές, ακουστικές & ηλεκτρακουστικές και διατηρούν την απαραίτητη υγρασία στο όργανο.

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο υγρασίας για την κιθάρα μου και πώς μπορώ να το μετρήσω;

Υπάρχουν μετρητές υγρασίας περιβάλλοντος που μετρούν τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία του χώρου. Το ιδανικό επίπεδο σχετικής υγρασίας του χώρου όπου βρίσκεται η κιθάρα σας είναι μεταξύ 45-55%.Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια τέτοια συσκευή στο δωμάτιο που βρίσκεται η κιθάρα σας. Με ελάχιστο κόστος προλαβαίνετε προβλήματα που η μη κανονική υγρασία και θερμοκρασία δημιουργούν.

Πώς θα προστατεύσω καλύτερα την κιθάρα μου σε μετακινήσεις και ταξίδια;

Η κιθάρα είναι από τα όργανα που …κινούνται πολύ και σίγουρα δεν είναι μια ακόμη αποσκευή! Για το λόγο αυτό δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή της κατάλληλης θήκης ή βαλίτσας.Πολύ χρηστικές είναι οι θήκες κιθάρας που έχουν και ιμάντες για τον ώμο, πράγμα που εξυπηρετεί αν μεταφέρετε τη κιθάρα σας με τα πόδια, το ποδήλατο ή τη μηχανή σας.Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο η κατάλληλη θέση της είναι μέσα σε θήκη, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, όπου η θερμοκρασία και ο εξαερισμός είναι σε κανονικά επίπεδα.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει τη κιθάρα μου;

Μη ξεχνάτε ότι η κιθάρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο. Το πολύ κρύο ή η πολύ ζέστη επηρεάζουν αρνητικά τη κατάσταση του οργάνου. Σε συνδυασμό μάλιστα και ένα κακό επίπεδο υγρασίας θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.Μην αφήνετε τη κιθάρα σας μέσα στο αυτοκίνητο τους θερμούς μήνες. Λόγω του ότι η συναρμολόγησή της γίνεται με κόλλες, η υψηλή θερμοκρασία τις λιώνει με αποτέλεσμα το ξεκόλλημα σε κάποια σημεία. Συχνό σύμπτωμα της αβλεψίας αυτής, η αποκόλληση της γέφυρας.

Πώς θα καταλάβω ότι το Truss Rod θέλει ρύθμιση;

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι ενώ κρατάς τη μπάσο ΜΙ (Ε6η) στο 1ο και στο 13ο τάστο, να κτυπήσεις στιγμιαία τη χορδή (tap) στο 6ο τάστο.
Κανονικά θα πρέπει να ακούσεις ένα μεταλλικό ήχο, καθώς η χορδή χτυπά το τάστο.
Αν όχι, σημαίνει ότι ο μάνικας είναι πολύ τεντωμένος και πρέπει να «χαλαρώσει».

Τι είναι το FLOYD ROSE TREMOLΟ;

Είναι ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα που κλειδώνει το χόρδισμα της ηλεκτρικής κιθάρας και στη γέφυρα και στον επάνω καβαλάρη. Αποτελεί τη must επιλογή κάθε επαγγελματία κιθαρίστα αλλά και ερασιτέχνη, που ζητά την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια. Στη βάση της γέφυρας Floyd Rose ασκούνται δύο αντίθετες δυνάμεις. Η μια προέρχεται από τις χορδές και η άλλη από τα ελατήρια, γνωστές σαν string tension και spring tension αντίστοιχα. Οι χορδές τραβούν τη γέφυρα προς τα πάνω ενώ τα ελατήρια προς τα κάτω. Η ισορρόπηση των δύο αυτών δυνάμεων στη θέση που θέλουμε, καθορίζει και τη σωστή ρύθμιση του είδους αυτού της γέφυρας. Η διάμετρος των χορδών επηρεάζει το string tension ενώ και ο αριθμός των ελατηρίων που τοποθετούμε επηρεάζει το spring tension STRING TENSION ««↔»» SPRING TENSION

Τι μαγνήτες να βάλω στην κιθάρα μου;

Η απάντηση εδώ ποικίλει και εξαρτάται πάντα από τι θέλετε εσείς να πετύχετε με μια αλλαγή μαγνητών. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα αλλά και τη κατασκευή του μαγνήτη και το ήχο που αυτός παράγει. Βασικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν την σωστή επιλογή ενός μαγνήτη είναι το:

 • είδος μουσικής που παίζετε
 • στυλ που χρησιμοποιείτε
 • είδος και η ποιότητα της κιθάρας
 • ποσό που θέλετε να διαθέσετε

Αφού συζητήσουμε μαζί σας και εξετάσουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες να είστε σίγουροι ότι θα σας προτείνουμε το καταλληλότερο είδος μαγνήτη για την κιθάρα σας.

Γιατί, ενώ έχω χορδίσει την κιθάρα μου σωστά, όταν παίζω συγχορδία ακούγεται φάλτσα;

Αυτό συμβαίνει όταν η κιθάρα έχει χάσει τη λεγόμενη εσωτερική τονικότητα της οπότε το απλό χόρδισμα από μόνο του δεν αρκεί. Η κιθάρα σας χρειάζεται επιπλέον ρυθμίσεις για να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Η διαδικασία λέγεται intonation και περιγράφεται αναλυτικά στην εν λόγω ενότητα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε ενημερωμένες πληροφορίες, νέα, πληροφορίες ή προσφορές.


Τελευταία νέα

Σχετικά άρθρα