Το βιολί και η βιόλα είναι πολύ ιδιαίτερα και ευαίσθητα όργανα Αν τηρήσετε τις παρακάτω υποδείξεις στην καθημερινή φροντίδα τους καθώς και στον τρόπο χρήσης και φύλαξης, θα έχετε πάντα ένα μουσικό όργανο σε άριστη κατάσταση, έτοιμο να ανταποκριθεί με το καλύτερο τρόπο στις μουσικές σας απαιτήσεις.
Αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο όλες τις χορδές του οργάνου σας και μη περιμένετε να σπάσουν για να τις αντικαταστήσετε. Ο ιδρώτας των χεριών σε συνδυασμό με τη σκόνη, κάθονται πάνω στις χορδές σταδιακά τις αλλοιώνουν, με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει άτονος και μουντός
Πειραματιστείτε με τη ποικιλία χορδών και τα διαφορετικά υλικά κατασκευής τους. Ο κάθε τύπος δίνει και διαφορετικό ηχόχρωμα. Δοκιμάστε διαφορετικά είδη μέχρι να καταλήξετε σ’ αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο όργανο σας και στον ήχο που θέλετε να έχετε.
Τοποθετείτε το βιολί ή τη βιόλα σας σε μια βάση στο δωμάτιο που μελετάτε ή στον όποιο χώρο πρόκειται να παίξετε και μην το κρατάτε μέσα στη θήκη.
Το ξύλο, σα φυσικό προϊόν, επηρεάζεται άμεσα από την υγρασία και θερμοκρασία περιβάλλοντος, με άμεσο αντίχτυπο στο χόρδισμα του οργάνου.
Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό το όργανο σας να εγκλιματιστεί στο χώρο όπου θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν.
Πριν από κάθε παίξιμο ελέγχετε το χόρδισμα του οργάνου σας με ένα χορδιστήρι, την ηλεκτρονική αυτή συσκευή που θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε. Είναι πολύ σημαντικό να παίζετε πάντα σε σωστά χορδισμένο όργανο
Βάλτε βιδάκια χορδίσματος στη χορδιέρα του βιολιού ή της βιόλας σας, (υποχρεωτικό για τη Μι του βιολιού), για να πετυχαίνετε ακρίβεια στο χόρδισμα.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι από βιδάκια, αυτά που χρησιμοποιούνται για τις χορδές με μπίλια στην άκρη (ball end), που έιναι και η πλέον συνηθέστερα και συτά που εφαρμόζουν στις χορδές με θηλιά (loop end) που είναι κυρίως οι εντέρινες.
Μια βαλίτσα βιολιού, ανάλογη του μεγέθους του, είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις του. Τα οικονομικά όργανα την περιλαμβάνουν συνήθως στη τιμή, τα ακριβότερα όμως όργανα έρχονται σκέτα και δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα να διαλέξει τη βαλίτσα και το δοξάρι που θεωρεί καταλληλότερα για το όργανο του.
Υπάρχουν βαλίτσες με ενσωματωμένο θερμόμετρο και υγρασιόμετρο, πολύ χρήσιμα για το έλεγχο των δύο αυτών παραγόντων που μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στο όργανο αν είναι σε ακατάλληλα επίπεδα.
Καθαρίζετε τακτικά την ταστιέρα (fingelboard) του βιολιού, ειδικά το κάτω μέρος της, από τα υπολείμματα της σκόνης του ρετσινιού που αφήνει το δοξάρι και τα υπολείμματα ιδρώτα και λίπους από τα δάκτυλα με ένα μαλακό στεγνό πανί. Αν τα παραπάνω μείνουν για πολύ, σε συνδυασμό με την υγρασία περιβάλλοντος, στερεοποιούνται και αλλοιώνουν τη λεία επιφάνεια και στιλπνή υφή της ταστιέρας, δυσκολεύοντας το παίξιμο.
Με την αλλαγή χορδών φροντίστε να δίνετε το βιολί σας σε ειδικευμένο τεχνικό για ένα καθαρισμό και λίπανση της ταστιέρας με ειδικά γι’ αυτό υγρά. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε καθαριστικά γενικής χρήσης.
Τα κλειδιά του βιολιού λόγω της ιδιαιτερότητας τους (υλικό κατασκευής και τρόπος στερέωσης), χρειάζονται συχνή συντήρηση.
Αν έχουν χαραχθεί ή γλιστρούν, ή είναι πολύ σφιχτά ή πιτσικάρουν χρειάζονται άμεσα συντήρηση γιατί θα παίζετε σε όργανο μόνιμα αχόρδιστο.
Ελέγχετε ανά διαστήματα την εφαρμογή του καβαλάρη στο σκάφος του βιολιού ή της βιόλας. Λόγω του ότι δεν έιναι σταθερός μπορεί εύκολα να μετακινηθεί και αυτό επηρεάζει το σωστό τονικά παίξιμο. Τα δύο ποδαράκια του καβαλάρη πρέπει να ακολουθούν αυστηρά την καμπύλη του σκάφους και να εφάπτονται πλήρως με αυτό. Αν για κάποιο λόγο αυτό δε συμβαίνει θα πρέπει να φέρετε το όργανο σας για προσαρμογή καβαλάρη.
Αν το χρώμα των τριχών από το δοξάρι σας έχει αλλοιωθεί ή έχει μειωθεί ο αριθμός τους (γύρω στο 1χιλιοστό) πρέπει να αλλαχθούν. Με την αλλαγή τριχών καλό είναι να γίνεται ένα καλός καθαρισμός του τόξου και μια συντήρηση του μηχανισμού βίδας του δοξαριού.
Αν τα χέρια σας ιδρώνουν φροντίστε να σκουπίζετε μετά το παίξιμο την περιοχή λαβής του δοξαριού με ένα στεγνό μαλακό πανί.
Αν νοιώσετε τη βίδα του δοξαριού σφικτή μη τη ζορίσετε. Είναι ένδειξη ότι ο μηχανισμός χρειάζεται άμεση συντήρηση-επισκευή ή και αλλαγή.
Ελέγχετε πάντα την υγρασία στο χώρο όπου έχετε τo βιολί, τη βιόλα ή το τσέλο σας με μετρητές υγρασίας. Το ιδανικό επίπεδο σχετικής υγρασίας του χώρου που χρειάζεται το όργανο είναι μεταξύ 40-55%. Η έλλειψη της κάνει το ξύλο να συρρικνώνεται, ενώ η πολύ υγρασία το κάνει να διογκώνεται. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στο σκάφος, στο λούστρο στα κλειδιά και στη ταστιέρα.
Μην αφήνετε το βιολί ή τη βιόλα σας μέσα στο αυτοκίνητο τους θερμούς μήνες. Λόγω του ότι η συναρμολόγησή της γίνεται με κόλλα, η υψηλή θερμοκρασία τις λιώνει με αποτέλεσμα να ξεκολλούν κάποια μέρη της όπως πχ η ψυχή ή πλευρές του σκάφους.
Σε περίπτωση που το όργανο σας κτυπηθεί ή κάποιο μέρος του ξεκολλήσει, θα πρέπει να μας το φέρετε το συντομότερο δυνατό, μαζί με τα σπασμένα ή αποσπασμένα μέρη του.
Αν το σπάσιμο παραμείνει για αρκετό διάστημα η αποκατάσταση γίνεται πιο δύσκολα και η συγκόλληση θα είναι πιο εμφανής, γιατί το ξύλο, σαν φυσικό υλικό που επηρεάζεται από υγρασία και θερμοκρασία, αλλάζει σταδιακά μορφή.
Αν μένετε εκτός Βόλου και θέλετε να μας στείλετε το βιολί ή τη βιόλα σας για επισκευή, βάλτε τη στη βαλίτσα της, καλύψτε σε μια σακούλα και συσκευάζετε με χαρτόνι συσκευασίας. Ασφαλίζετε καλά με ταινία και γράφετε τα στοιχεία καθώς και τα δικά μας πλήρη στοιχεία μας, όπως φαίνονται στην επικοινωνία.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποστολής Τηλεφωνείστε μας για να σας υποδείξουμε τον καταλληλότερο για την περίπτωση σας.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!
Η περιοδική και σωστή συντήρηση ακόμη και ενός οικονομικού οργάνου θα διατηρήσει το όργανο σε καλή κατάσταση για αρκετό καιρό.
Η επιλογή ενός καλού οργάνου και η σωστή συντήρηση του θα σας χαρίσει ένα αξιόπιστο και άριστο ηχητικά όργανο για πολλά χρόνια!