Παραδοσιακά

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ

Είναι μια μετεξέλιξη του ελληνικού οργάνου με την ονομασία πανδούρα.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, παρεξηγημένο σαν όργανο, πήγε να εξαφανιστεί από τη ελληνική δημοτική μουσική όταν, στο 2ο μισό του 19ου αιώνα, το ρεύμα του ρεμπέτικου τραγουδιού με πρωταγωνιστή το Μάρκο Bαμβακάρη το ξαναφέρνει στο προσκήνιο, αξιοποιείται από τους μεγάλους μουσικούς τους είδους, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Χιώτη, οι οποίοι ανέπτυξαν πάνω του περίφημες τεχνικές.

Έκτοτε δένεται πλέον αδιάρρηκτα με το ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι και πρωταγωνιστεί, σαν σολιστικό όργανο, στην κάθε Λαϊκή Ορχήστρα.
Το μπουζούκι μπορεί να είναι οκτάχορδο (4 διπλές χορδές) ή εξάχορδο (3 διπλές χορδές).

ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ – ΤΖΟΥΡΑΣ

Ο Μπαγλαμάς έχει την ίδια μορφή με το μπουζούκι είναι όμως αρκετά μικρότερος και έχει 6 χορδές.
Η ονομασία του είναι τούρκικη. Ο ήχος είναι ιδιαίτερος, πιο οξύς από αυτόν του μπουζουκιού και κατέχει σήμερα τη δική του ξεχωριστή θέση στη ελληνική λαϊκή μουσική.
Ο Τζουράς είναι σχεδόν διπλάσιος από το Μπαγλαμά και μικρότερος του Μπουζουκιού.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ, ΤΖΟΥΡΑ & ΜΠΑΓΛΑΜΑ

ΑΛΛΑΓΗ ΧΟΡΔΩΝ

Οι χορδές από τη χρήση, τα υπολείμματα του ιδρώτα και του λίπους των δακτύλων και την υγρασία του περιβάλλοντος, σταδιακά αλλοιώνονται και χάνουν την ακουστικότητα τους.

Επειδή η αλλοίωση αυτή στο άκουσμα εξελίσσεται αργά και ο χρήστης μπορεί να μην την αντιλαμβάνεται με βάση τις υποδείξεις των κατασκευαστών, η αντικατάσταση των χορδών πρέπει να φίνεται κάθε εξάμηνο με κανονική χρήση.

Αν πάλι θέλετε να αναβαθμίσετε την ακουστικότητα του οργάνου σας, ένα καλό σετ χορδών θα αλλάξει σημαντικά την ηχητική του απόδοση.Υπάρχουν διάφοροι τύποι χορδών που διαφέρουν σε ποιότητα και υλικό.

Η αντικατάσταση των χορδών στο μπουζούκι περιλαμβάνει:

  • Αφαίρεση των παλιών χορδών
  • Λίπανση των κλειδιών όταν χρειάζεται
  • Καθαρισμός και λίπανση ταστιέρας
  • Τοποθέτηση καινούργιων χορδών και χόρδισμα

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΕΙΔΙΩΝ

Η σωστή λειτουργία του κλειδιού είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την ακρίβεια και το κράτημα της χορδής στο χόρδισμα. Οι χορδές του μπουζουκιού, του τζουρά ή του μπαγλαμά ασκούν μεγάλη τάση στο σώμα των κλειδιών και η λειτουργική τους αντίσταση με το χρόνο μειώνεται.

Μόλις διαπιστώσετε ότι κάποιο κλειδί κινείται με δυσκολία ή χάνει στροφές, θα πρέπει να φροντίσετε αμέσως για την επισκευή του. Ανάλογα με την κατάσταση της ζημιάς, εκτιμούμε αν θα επισκευαστεί ή θα αλλαχθεί. Αλλαγή κλειδιών γίνεται επίσης όταν θέλετε κλειδιά καλύτερης ποιότητας και ακρίβειας.
Η εργασία αλλαγής κλειδιών περιλαμβάνει:

  • Αφαίρεση των χορδών και των κλειδιών του οργάνου
  • Τοποθέτηση και προσαρμογή των νέων
  • Καθαρισμό της ταστιέρας και τοποθέτηση καινούργιου σετ χορδών.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΓΝΗΤΗ

Αν θέλετε να μετατρέψετε το μπουζούκι, το τζουρά ή τον μπαγλαμά σας σε ηλεκτρικό έχετε 3 επιλογές:

  • Με κατάλληλο μαγνήτη οπότε απαιτούνται και ανάλογες χορδές
  • Με πιεζοηλεκτρικό σύστημα
  • Με μικρόφωνο επαφής

Ανάλογα τις απαιτήσεις σας ως προς τη χροιά του ήχου που θέλετε να έχετε και την κατάσταση του οργάνου σας προτείνουμε το πλέον κατάλληλο σύστημα ενίσχυσης ήχου, ενώ γίνονται και οι ανάλογες ρυθμίσεις.

ΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

Τα πλέον συχνά ραγίσματα στο μπουζούκι εμφανίζονται συνήθως στο σκάφος στα σημεία όπου οι ντούγες ενώνονται μεταξύ τους και προκαλούνται είτε από έκθεση του οργάνου σε ακατάλληλη  θερμοκρασία και υγρασία είτε από χτυπήματα στη μεταφορά ή κακή φύλαξη,

Μερικά ραγίσματα μπορεί να είναι επιφανειακά, όπως αυτά στο λούστρο, τα περισσότερα όμως είναι πολύ σοβαρά και «εξελισσόμενα» γιατί επηρεάζουν τη κατασκευαστική δομή και την ακουστικότητα του οργάνου.
Η καλύτερη στιγμή για να επισκευαστεί ένα ράγισμα είναι μόλις αυτό εμφανιστεί. Αν παραμείνει καιρό, το ξύλο, στο σημείο αυτό, αλλάζει υφή, εξαιτίας θερμοκρασίας, υγρασίας, σκόνης και δυσκολεύεται η αποκατάσταση του.

Αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση όλων των παραπάνω ραγισμάτων που ανάλογα τη περίπτωση γίνεται είτε με πλήρη αποκόλληση του σημείου και επανακόλληση, είτε με προσθήκη ανάλογου υλικού και στη συνέχεια ακολουθεί προσαρμογή, λείανση, βάψιμο και ό,τι άλλο χρειασθεί.

ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ

Συνήθως σπασίματα γίνονται είτε από πέσιμο του οργάνου ή από κτύπημα της με άλλο αντικείμενο. Τα ατυχήματα αυτά καλό είναι να μη συμβαίνουν αλλά όταν συμβούν μπορούμε κατά μεγάλο ποσοστό να τα επισκευάσουμε.

Τα πλέον ευαίσθητα σημεία του μπουζουκιού, του τζουρά ή του μπαγλαμά είναι το πίσω μέρος του σκάφους και η περιοχή των κλειδιών.

Η αποκατάσταση σπασιμάτων περιλαμβάνει:

  • κόλλημα των μερών που έχουν σπάσει με ειδικές κόλλες
  • συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν με ομοειδή υλικά
  • λείανση, προεργασία και βάψιμο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μας φέρετε το συντομότερο δυνατό την κιθάρα και τα σπασμένα κομμάτια της, αν υπάρχουν, να εκτιμήσουμε την όλη ζημιά και να σας ενημερώσουμε για το κόστος.

Και μη ξεχνάτε!
Προφυλάξτε το όργανο σας τοποθετώντας το σε μια βάση και προμηθευτείτε μα ενισχυμένη θήκη ή βαλίτσα για την ασφαλή μεταφορά του.
Αλλάζετε όλες τις χορδές 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα τη χρήση.
Καθαρίζετε τις χορδές μετά το παίξιμο με ειδικό καθαριστικό χορδών για απομάκρυνση του λίπους των δακτύλων και της σκόνης.
Αποφύγετε τη τοποθέτηση του σε πολύ ζεστούς ή χώρους με υγρασία και χαλαρώνετε τις χορδές όταν σκοπεύετε να μη το χρησιμοποιήσετε για κάποιο διάστημα.