ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
Με την εργασία αυτή ελέγχουμε αν η κιθάρα σα σύνολο είναι χορδισμένη σωστά με τον εαυτό της.
Για να το πετύχουμε αυτό, αφού μετρήσουμε τις αποκλίσεις, ρυθμίζουμε την απόσταση της κάθε χορδής από το σημείο που ακουμπά στον επάνω καβαλάρη μέχρι το σημείο που εφαρμόζει στη γέφυρα, έτσι ώστε να ταυτίσουμε τονικά το χόρδισμα της, παίζοντάς την ανοικτή και μετά σε οκτάβα.
INTONATION ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ & ΜΠΑΣΟΥ
Μετράμε την τονικότητα που έχει η χορδή, πατώντας το 12ο τάστο και τη συγκρίνουμε με το τόνο που έχει όταν παίζεται ανοικτή, καθώς και την αρμονική της, ακουμπώντας στιγμιαία και απαλά πάνω από το 12 τάστο.
Επεμβαίνουμε στα βαγονάκια, μετατοπίζοντας τα εμπρός ή πίσω, πολύ προσεκτικά, τόσο όσο χρειάζεται, ελέγχοντας συνεχώς την τονικότητα της ανοικτής χορδής, την οκτάβα, την αρμονική του 12ου τάστου, ώστε να διαμορφώσουμε την απόλυτη ηχητική ταύτιση.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τη κάθε χορδή.
ΙΝΤΟΝΑΤΙΟΝ ΚΛΑΣΙΚΗΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ
Λόγω του ότι η γέφυρα στα ακουστικά όργανα δεν έχει τη δυνατότητα μετακίνησης, οι παραπάνω ρυθμίσεις γίνονται με μια διαφορετική διαδικασία, διαμορφώνοντας ανάλογα τις εγκοπές του καβαλάρη, αφού πρώτα μετρήσουμε, για κάθε χορδή, το πόσο πρέπει να επέμβουμε.
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ!
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις γίνονται πάντα τοποθετώντας ένα καινούργιο σετ και δεν θα ισχύουν αν τοποθετήσετε αργότερα χορδές άλλης διαμέτρου ή κράματος
Για το λόγο αυτό προτείνουμε, αν έχει ρυθμιστεί το intonation στην κιθάρα σας, να χρησιμοποιείτε τον ίδιο τύπο χορδών ως προς τη διάμετρο.