Επισκευή Πιάνου

Επισκευή Πιάνου

Λόγω της πολυπλοκότητας του μηχανισμού του πιάνου και του τρόπου λειτουργίας του, οι επισκευές που χρειάζεται είναι ποικίλες. Οι τσόχες, τα δέρματα, τα ελάσματα, οι χορδές είναι υλικά αναλώσιμα που με τη χρήση και το χρόνο φθείρονται και χρειάζονται αντικατάσταση.

Επισκευές κάνουμε στη μηχανή του πιάνου, στα πεντάλ, στα πλήκτρα, στη τράπεζα πλήκτρων, στις χορδές.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ

Πλήκτρα που κολλούν

Η υγρασία ευθύνεται κυρίως όταν το πλήκτρο δεν έχει επαναφορά και μένει κολλημένο με το πάτημα.

Είναι ένα “εμφανές σύμπτωμα” που θα πρέπει άμεσα να φροντίσετε γιατί η υγρασία έχει πολλαπλές επιδράσεις στην κατάσταση του πιάνου αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Καλέστε αμέσως το τεχνικό μας ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και ενημερωθείτε για τις συσκευές υγρασίας.

Πλήκτρα με αλλοιωμένη επιφάνεια

Η επάνω επιφάνεια των πλήκτρων καλύπτεται στα περισσότερα πιάνα με λευκό πλαστικό, ενώ σε κάποια παλαιότερα το υλικό είναι από φυσικό ελεφαντόδοντο. Η κάλυψη αυτή εξυπηρετεί αφενός στο παίξιμο αφετέρου στον ευκολότερο καθαρισμό τους από τα υπολείμματα λίπους και βρωμιάς που αφήνουν τα δάκτυλα πάνω τους.

Αν το πλαστικό κάλυμμα, από κακή χρήση ή άλλους παράγοντες (υγρασία ή ακατάλληλα καθαριστικά) έχει ραγίσει ή αλλοιωθεί, ο τεχνικός μας μπορεί να αντικαταστήσει τα φθαρμένα μέρη με καινούργια, που τα εφαρμόζει ακριβώς στo ξύλινο σώμα του πλήκτρου.

Αν το πιάνο σας έχει πλήκτρα από ελεφαντόδοντο μπορούμε να βελτιώσουμε την όψη τους αν έχουν κιτρινίσει ανομοιόμορφα και να αντικαταστήσουμε φθαρμένα ή σπασμένα μέρη από το απόθεμα ανταλλακτικών μας και να ταιριάξουμε το καταλληλότερο σε απόχρωση

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ

Οι χορδές του πιάνου έχουν γενικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Λόγοι που προκαλούν το σπάσιμο τους είναι η οξείδωση που προκαλείται από υγρασία και η κακή συντήρηση.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε σπασμένη χορδή ειδοποιείστε αμέσως τον τεχνικό μας, ο οποίος την αφαιρεί, κατασκευάζει μια καινούργια στην ίδια ακριβώς διάμετρο και στο ανάλογο μήκος, την οποία στη συνέχεια θα τοποθετήσει και θα ρυθμίσει την τονικότητα της.

Επισκευή χορδών: Συντήρηση γίνεται κατά κύριο λόγο στις μπάσες χορδές και αφορά την περιέλιξη και τον καθαρισμό τους ώστε να ακούγονται καλύτερα.

Αντικατάσταση σπασμένων χορδών: Σε περίπτωση που εντοπίσετε σπασμένη χορδή καλέστε αμέσως τον τεχνικό μας, ο οποίος θα την αφαιρέσει και θα κατασκευάσει μια καινούργια στην ίδια ακριβώς διάμετρο και στο ανάλογο μήκος, την οποία θα την τοποθετήσει στη συνέχεια και θα ρυθμίσει.

ΡΟΔΕΣ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ ΣΑΣ

Ο τεχνικός μας είναι στη διάθεση σας, αφού δει το πιάνο σας να σας ενημερώσει για τον τύπο που θα πρέπει να τοποθετηθεί και για το κόστος.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε ή να αντικαταστήσουμε τις ρόδες στο πιάνο σας ώστε η μετακίνηση του να γίνεται ευκολότερα και ασφαλέστερα όταν:

 • το πιάνο σας δεν έχει ρόδες
 • οι ρόδες που έχει δε λειτουργούν καλά ή χαράζουν το πάτωμα

Οι ρόδες που χρησιμοποιούμε είναι οι πλέον κατάλληλες ώστε και το βάρος του πιάνου να σηκώνουν χωρίς να αφήνουν ίχνη στο πάτωμα και αισθητικά να μη χαλούν την ξεχωριστή όψη του πιάνου.

Επιπλέον διαθέτουμε θήκες για ρόδες που τοποθετούμε κάτω από κάθε ρόδα ώστε την ώρα που παίζετε να διασφαλίζεται η πλήρης ακινησία του πιάνου σας και παράλληλα να μη δημιουργούνται εσοχές στο πάτωμα, αν αυτό είναι ευαίσθητο και μαλακό.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

Όσα είναι τα μέρη της πολύπλοκης μηχανής ενός πιάνου άλλες τόσες και περισσότερες είναι οι επισκευές που χρειάζεται να γίνονται περιοδικά, όπου χρειάζεται, ώστε να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του οργάνου στη μεγάλη διάρκεια ζωής του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συχνότερες περιπτώσεις επισκευών:

 • Αλλαγή τσόχας στη τράπεζα των πλήκτρων
 • Ελατήριο καπακιού
 • Ανασχηματισμός σφυριών
 • Αντικατάσταση σφυριών
 • Αλλαγή τσόχας απομονωτήρων
 • Κόλλημα χαλαρών κεφαλών
 • Κτύπημα χαλαρών κλειδιών χορδίσματος
 • Ξεσκούριασμα κλειδιών χορδίσματος
 • Αλλαγή τσόχας μελέτης
 • Αντικατάσταση τσόχας φρένων και ανάπαυσης σφυριών
 • Αλλαγή δερμάτων φρένων και whippen
 • Αλλαγή αξόνων
 • Επισκευή-αλλαγή ελατηρίων

Η επισκευή της μηχανής του πιάνου είναι μια ολόκληρη επιστήμη που απαιτεί ένα έμπειρο και καλά ενημερωμένο τεχνικό καθώς επίσης τον απαραίτητο εξοπλισμό σε εργαλεία και ανταλλακτικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο