Τριξίματα

Τριξίματα

ΤΡΙΞΙΜΑΤΑ - ΤΑΣΤΑΡΙΣΜΑ (BUZZES)

Με τους παραπάνω όρους εννοούμε όλους αυτούς τους ενοχλητικούς ήχους που πολλές φορές ακούτε από τη κιθάρα σας όταν παίζετε.

Οι ήχοι αυτοί μπορεί να προέρχονται:

  • Από την επαφή της χορδής με τα τάστα – το γνωστό ταστάρισμα – και αποτελεί το πλέον συνηθισμένο πρόβλημα στη κιθάρα. Είναι ένας ψιλός μεταλλικός ήχος που ακούγεται είτε όταν κτυπάτε ανοικτά τις χορδές, είτε όταν πατάτε κάποιο συγκεκριμένο τάστο ή αν παίζετε δυνατά με τη πένα.
  • Από το ηλεκτρονικό σύστημα της κιθάρας (ηλεκτρικές, ηλεκτρακουστικές και μπάσα) και μπορεί να προέρχεται από κάποια μετακίνηση καλωδίου, ψυχρή κόλληση, κακή επαφή ποτενσιόμετρου κλπ.
  • Από ελαφρά αποκολλημένα ξύλινα μέρη στο σκάφος της κλασικής ή ακουστικής κιθάρας, συνήθως των ράβδων που υπάρχουν εσωτερικά και εξασφαλίζουν την μηχανική αντοχή του. Η αίσθηση του θορύβου αυτού είναι ένας βαθύς διαρκής συντονισμός. Η σωστή στερέωση των τμημάτων αυτών λύνει το πρόβλημα.

Για την εξάλειψη του τασταρίσματος ελέγχουμε την κιθάρα σας και ανάλογα με την πηγή του προβλήματος ρυθμίζουμε τον επάνω καβαλάρη-nut, τον κάτω-saddle, επεμβαίνουμε στα τάστa που εντοπίζονται τα τριξίματα και ελέγχουμε το action.

Στην περίπτωση που οι ενοχλητικοί ήχοι προέρχονται από το ηλεκτρονικό σύστημα της κιθάρας, λύνουμε το συγκεκριμένο σημείο, ελέγχουμε όλες τις επαφές και διορθώνουμε ανάλογα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο