Συμβουλές Κιθάρας

Συμβουλές Κιθάρας

 • Επιλέξτε την κιθάρα σας με βάση το είδος της μουσικής που θέλετε να παίξετε και εμπιστευτείτε κατασκευάστριες εταιρίες με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στο είδος καθώς επίσης καταξιωμένο μουσικό κατάστημα που θα σας προσφέρει service και μετά τη πώληση.
 • Αν είστε αρχάριος/α έως 13-14 ετών περίπου, καλό θα ήταν να αρχίσετε με μια κλασική κιθάρα που έχει φαρδύτερο μάνικα και πλαστικές χορδές, οι οποίες δεν κουράζουν τόσο τα δάκτυλα στο αρχικό στάδιο εκμάθησης του οργάνου.
 • Στο σπίτι τοποθετείτε πάντα την κιθάρα σας σε μια βάση κιθάρας και πάντα εκτός θήκης. Το ξύλο, που αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής της, πρέπει να αναπνέει. Πρόσθετα η στήριξη της σε μια βάση την προφυλάσσει από κτυπήματα και πέσιμο.
 • Μια θήκη κιθάρας, ανάλογη του μεγέθους της, είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις σας. Προτείνουμε τις θήκες με ιμάντες ώμου ώστε να έχετε ελεύθερα τα χέρια και με επένδυση αφρολέξ για μεγαλύτερη προστασία.
 • Φροντίζετε κάθε εξάμηνο να αλλάζετε τις χορδές της κιθάρας σας. Μην περιμένετε να σπάσουν για να τις αντικαταστήσετε. Ο ιδρώτας των χεριών σε συνδυασμό με τη σκόνη, κάθονται πάνω στις χορδές και σταδιακά τις αλλοιώνουν, με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει άτονος και μουντός,
 • Επιλέγετε πάντα χορδές ανάλογα με τη κιθάρα που έχετε. Ποτέ μη βάλετε χορδές ακουστικής σε κλασική ή το αντίστροφο. Η κατασκευαστική δομή του κάθε είδους κιθάρας, ως προς το τμήμα των κλειδιών και του μάνικα, είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να δέχεται συγκεκριμένο είδος χορδών.
 • Πειραματιστείτε με τη ποικιλία χορδών που υπάρχει στην αγορά για το κάθε είδος κιθάρας, οι οποίες διαφέρουν σε υλικό κατασκευής και διάμετρο. Ο κάθε τύπος χορδής δίνει και διαφορετικό ήχο. Συμβουλευτείτε την ενότητα τι χορδές να διαλέξω για την κιθάρα και δοκιμάστε διαφορετικά σετ μέχρι να καταλήξετε σ’ αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο όργανο σας και στον ήχο που θέλετε να έχετε.
 • Αν αποφασίσετε να αλλάξετε διάμετρο στις χορδές της κιθάρας σας είναι απαραίτητο να γίνουν από τον τεχνικό μας οι ανάλογες ρυθμίσεις ώστε να έχετε ένα σωστό άκουσμα χωρίς τριξίματα, αρμονικό ήχο και άνετο παίξιμο.
 • Καθαρίζετε πάντα, μετά από κάθε παίξιμο, τις χορδές της κιθάρας σας με τα ειδικά καθαριστικά χορδών, που αφαιρούν τα υπολείμματα ιδρώτα και σκόνης που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια τους. Έτσι διατηρείτε πολύ περισσότερο τη διαύγεια του ήχου τους.
 • Προμηθευτείτε επίσης ένα δέρμα για τον καθαρισμό του λούστρου της κιθάρας σας από δαχτυλιές. Είναι το μόνο υλικό που δεν τον χαράζει και δε τον θαμπώνει και ενημερωθείτε για τα υπόλοιπα καθαριστικά κιθάρας. Πρόσθετα το λάδι λεμονιάς είναι ιδανικό για το καθάρισμα της ταστιέρας.
 • Πριν κάθε παίξιμο ελέγχετε το χόρδισμα της κιθάρας σας με τις ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, τα χορδιστήρια, αξεσουάρ που θα πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε. Η χρήση τους είναι απλή, το δε κόστος τους χαμηλό. Είναι πολύ σημαντικό να παίζετε πάντα σε σωστά χορδισμένο όργανο.
 • Αν βάλετε ζώνη στην κιθάρα σας, προτείνουμε η στήριξη της να γίνει με κουμπιά που έχουν πρόσθετο σύστημα ασφάλισης της ζώνης. Έτσι οποιαδήποτε κίνηση και να κάνετε όταν παίζετε, η κιθάρα δεν κινδυνεύει να σας φύγει.
 • Μην αφήνετε την κιθάρα σας μέσα στο αυτοκίνητο τους θερμούς μήνες. Η κόλλα που είναι το υλικό συναρμολόγησης της, από την υψηλή θερμοκρασία λειώνει και ξεκολλούν κάποια τμήματα της με συχνότερο τη γέφυρα.
 • Ελέγχετε πάντα την υγρασία του χώρου όπου έχετε τη κιθάρα σας με μετρητές υγρασίας. Το ιδανικό επίπεδο σχετικής υηρασίας είναι μεταξύ 45-55%. Η έλλειψη της κάνει το ξύλο να συρρικνώνεται, ενώ η πολύ υγρασία το κάνει να διογκώνεται. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στο μάνικα, στο λούστρο και στο σώμα της κιθάρας. Αν έχετε ακατάλληλα επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας, προμηθευτείτε τον υγροποιηντή, μια ειδική συσκευή που διατηρεί το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας μέσα στη κιθάρα,
 • Αν πρόκειται να μη χρησιμοποιείστε τη κιθάρα σας για κάποιο διάστημα, χαλαρώστε τις χορδές για να προφυλάξετε τον μάνικα από τη τάση που αυτές ασκού πάνω του και τείνουν να το κυρτώσουν
  Σε περίπτωση που η κιθάρα σας κτυπηθεί ή κάποιο μέρος της ξεκολλήσει, θα πρέπει να μας τη φέρετε το συντομότερο δυνατό, μαζί με τα σπασμένα η αποσπασμένα μέρη της.
 • Αν το σπάσιμο παραμείνει για αρκετό διάστημα η αποκατάσταση γίνεται πιο δύσκολα και η συγκόλληση θα είναι πιο εμφανής, γιατί το ξύλο, σαν φυσικό υλικό που επηρεάζεται από υγρασία και θερμοκρασία, αλλάζει σταδιακά μορφή.
 • Αν έχετε ηλεκτρική, ηλεκτρακουστική ή μπάσο κιθάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα παίζει και η επιλογή ενός καλού και κατάλληλου για το είδος της κιθάρας σας ενισχυτή.
 • Αν έχετε κλασική ή ακουστική κιθάρα και θέλετε να την συνδέσετε σε ενισχυτή μπορείτε να την μετατρέψετε σε ηλεκτροκλασική ή ηλεκτρακουστική με τοποθέτηση transducer.
 • Οι μετατροπές γίνονται στο εργαστήριο μας όπου θα σας βοηθήσουμε στην επιλογή του ανάλογου transducer που ταιριάζει στο είδος της μουσικής που παίζετε και στο όργανο σας.
 • Αν έχετε ηλεκτρική ή μπάσο κιθάρα και θέλετε να αναβαθμίσετε τον ήχο τους, μια αλλαγή μαγνητών, ένα set-up και ένα συνολικό service θα κάνει το όργανο σας αγνώριστο.


Αν μένετε εκτός Βόλου και θέλετε να μας στείλετε την κιθάρα σας για επισκευή, βάλτε τη στη θήκη της και στη συνέχεια σε χαρτοκιβώτιο, φροντίζοντας να καλύψετε με υλικό συσκευασίας ή χαρτιά τα κενά που δημιουργούνται. Ασφαλίζετε καλά με ταινία και γράφετε επάνω στο χαρτοκιβωτίο τα πλήρη στοιχεία μας, όπως φαίνονται στην επικοινωνία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποστολής. Τηλεφωνείστε μας για να σας υποδείξουμε τον καταλληλότερο για την περίπτωση σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο