Ραγίσματα – Σπασίματα

Ραγίσματα - Σπασίματα

ΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

Ραγίσματα μπορεί να έχουμε στο λούστρο αλλά και στο ξύλο της κιθάρας και προκαλούνται από τη κακή συντήρησή της, καθώς και από έκθεση του οργάνου σε ακατάλληλη θερμοκρασία & υγρασία.

Μερικά ραγίσματα μπορεί να είναι επιφανειακά, όπως αυτά στο λούστρο.
Eκείνα όμως που παρουασιάζονται στο ξύλο είναι πολύ σοβαρά γιατί επηρεάζουν την κατασκευαστική δομή, τη σωστή λειτουργία και την ακουστικότητα της κιθάρας.

Τα ραγίσματα, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν παραμένουν στάσιμα και αν δεν φροντίσετε για την αποκατάσταση τους, σταδιακά “εξελίσσονται” και θα επεκτείνονται και στις υγιείς περιοχές της κιθάρας σας.

 

Τα πλέον συχνά ραγίσματα είναι στα σημεία των ενώσεων, όπως ο μάνικας με το σώμα της κιθάρας, ή στο επάνω μέρος του μάνικα κοντά στα κλειδιά. Στα τμήματα αυτά, λόγω του ότι ασκούνται συνεχώς δυνάμεις, αν το ράγισμα παραμείνει έστω και για λίγο, επιδεινώνεται πολύ γρήγορα και οδηγεί στην πλήρη αποκόλληση του σημείου αυτού.

Πρόσθετα ραγίσματα προκαλούνται από χτυπήματα της κιθάρας στη μεταφορά, ή από κακή φύλαξη της στο σπίτι.
Αυτά μπορείτε να τα προλάβετε αν προμηθευτείτε μια ενισχυμένη θήκη ή μια βαλίτσα κιθάρας για ασφαλή μεταφορά της, καθώς επίσης και μια βάση κιθάρας για την τοποθέτηση της, «αξιοπρεπώς», σε μια γωνιά του δωματίου σας.
Το Τεχνικό μας Τμήμα αναλαμβάνει την αποκατάσταση όλων των παραπάνω ραγισμάτων που ανάλογα τη περίπτωση γίνεται είτε με πλήρη αποκόλληση του σημείου και επανακόλληση, είτε με προσθήκη ανάλογου υλικού στο ράγισμα οπότε ακολουθεί προσαρμογή, λείανση και βάψιμο.

ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ

Συνήθως σπασίματα γίνονται είτε από πέσιμο της κιθάρας ή από κτύπημα της με άλλο αντικείμενο. Τα ατυχήματα αυτά καλό είναι να μη συμβαίνουν αλλά όταν συμβούν μπορούμε κατά μεγάλο ποσοστό να τα επισκευάσουμε.

Τα πλέον ευαίσθητα σημεία της κιθάρας είναι το επάνω μέρος του μάνικα κάτω από τα κλειδιά, το τμήμα όπου ο μάνικας ενώνεται με το σώμα της κιθάρας, καθώς και το σκάφος για την κλασική και ακουστική κιθάρα, όπου το φύλο ξύλου είναι σχετικά λεπτό.

cutneck1

Η αποκατάσταση σπασιμάτων περιλαμβάνει:

  • κόλλημα των μερών που έχουν σπάσει με ειδικές κόλλες
  • συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν με ομοειδή υλικά
  • λείανση, προεργασία και βάψιμο
Μετάβαση στο περιεχόμενο