Γέφυρα

Γέφυρα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ

Γέφυρα ονομάζεται το τμήμα εκείνο όπου στηρίζονται οι χορδές με το σώμα της κιθάρας στο κάτω μέρος του οργάνου.

Στις κλασικές και ακουστικές κιθάρες η γέφυρα είναι ξύλινη και σταθερή, κολλημένη σε συγκεκριμένο σημείο του σκάφους της κιθάρας, πάνω της δε έχει προσαρμοσμένο τον κάτω καβαλάρη – saddle.

Στις ηλεκτρικές έχουμε μεταλλικές γέφυρες απλές ή ειδικές όπως tremolo bridge, floyd rose bridge, που δίνουν τη δυνατότητα για περισσότερες και εξειδικευμένες ρυθμίσεις.
Το συχνότερο πρόβλημα που παρουσιάζει η γέφυρα στις κλασικές και ακουστικές κιθάρες είναι η αποκόλληση της από το σώμα της κιθάρας.

Αυτό οφείλεται συνήθως σε παρατεταμένη έκθεση του οργάνου σε πολύ ζέστη, με αποτέλεσμα η κόλλα να λειώνει και σε συνδυασμό με την τάση που ασκούν οι χορδές στο σημείο αυτό,  να αρχίσει η σταδιακή αποκόλλησή της.

Για την αποκατάσταση της ξεκολλημένης γέφυρας προχωρούμε στις παρακάτω εργασίες:

  • Αφαίρεση της γέφυρας με πολύ προσοχή ώστε να μη τραυματιστεί η επιφάνεια του σκάφους, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι λουστραρισμένη.
  • Έλεγχος της στερέωσης των ξύλων που βρίσκονται εσωτερικά του σκάφους (braces) και εξασφαλίζουν τις μηχανικές αντοχές του.
  • Καθαρισμός του κάτω μέρους της γέφυρας από υπολείμματα κόλλας καθώς και της αντίστοιχης περιοχής του σκάφους.
  • Επανακόλληση, προσαρμογή, καθαρισμός ταστιέρας, πέρασμα χορδών και χόρδισμα

Αφαίρεση της γέφυρας γίνεται επίσης όταν αυτή παρουσιάσει ραγίσματα κατά μήκος της επιφάνειας της κοντά στις εσοχές όπου προσαρμόζονται τα pins (για την ακουστική).

 

 

Άλλες επεμβάσεις και προσαρμογές γίνονται και στη γραμμική εσοχή που έχει η γέφυρα, όπου κάθεται ο κάτω καβαλάρης.
Έτσι σε περίπτωση που θέλετε να γίνουν μετατροπές στην κιθάρα σας ώστε π.χ. η ακουστική σας να μετατραπεί σε ηλεκτρακουστική με την τοποθέτηση transducer, επεμβαίνουμε στο βάθος της εγκοπής αυτής.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ!

Η γέφυρα είναι ένα νευραλγικό σημείο της κιθάρας γιατί αφ’ ενός μεταφέρει το ηχητικό σήμα από τις χορδές στο σκάφος του οργάνου, αφ’ ετέρου δε παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του action και του intonation. Για τους λόγους αυτούς η κατάσταση της θα πρέπει να διατηρείται άψογη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο