Συμβουλές Ακορντεόν

Συμβουλές Ακορντεόν

Το Ακορντεόν διαθέτει ένα αρκετά ευαίσθητο και σύνθετο μηχανισμό παραγωγής ήχου που αποτελείται από πολλά λεπτά, κυρίως μεταλλικά μέρη, καθώς και κάποια ξύλινα, που λειτουργούν συγχρονισμένα με διαδοχικά μεταδιδόμενες κινήσεις.

Η σωστή λειτουργία του μηχανισμού, σε συνδυασμό με την καλή κατάσταση της φυσούνας, δίνει τον εξαίρετο και μοναδικό γεμάτο ήχο του, η δε διάρκεια ζωής του είναι πολύ μεγάλη.

Το μόνο που ζητά το Ακορντεόν από το χρήστη του είναι μια περιοδική συντήρηση του μηχανισμού του, καθώς επίσης μεγάλη προσοχή στη μεταφορά και στη φύλαξη του.

Ακολουθείστε τα παρακάτω και θα έχετε ένα άριστα συντηρημένο όργανο για πολλά χρόνια:

 • Το Ακορντεόν πρέπει να στηρίζεται πάντα στην πλευρά όπου βρίσκονται τα τέσσερα μικρά ποδαράκια στήριξης και ποτέ μην το αφήνετε σε κάποια από τις υπόλοιπες πλευρές του, όταν το έχετε εκτός βαλίτσας.
 • Για τις μεταφορές ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η τοποθέτησή του σε σκληρή βαλίτσα, ανάλογη του μεγέθους του, ώστε να εφαρμόζει καλά – χωρίς διάκενα στα πλάγια ή επάνω – και να είναι πλήρως προστατευμένο.
 • Όταν τοποθετείτε το Ακορντεόν στη βαλίτσα του πάντα να βάζετε πρώτα τη πλευρά των πλήκτρων, φέρνοντας τα λουριά στο εμπρός μέρος και στη συνέχεια το υπόλοιπο σώμα του.
 • Ασφαλίζετε καλά τη βαλίτσα και βεβαιωθείτε ότι έκλεισε σωστά, χωρίς να πιέζεται κάποιο σημείο του οργάνου.
 • Μη αφήνετε το Ακορντεόν σας στο ήλιο ή σε πολύ ζεστό χώρο και ειδικότερα μέσα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Το ειδικό κερί που στηρίζει τις φωνές πάνω στις αρμονικές θυρίδες του οργάνου, όπου παράγεται ο ήχος, λειώνει και δημιουργούνται πολλά προβλήματα.
 • Η φύλαξη ή η χρήση του οργάνου σε χώρους με υψηλή υγρασία δημιουργεί σταδιακά σκουριές στα μεταλλικά μέρη του μηχανισμού του και ειδικότερα στις φωνές οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ειδικό κράμα ατσαλιού. Η σκουριά, αν παραμείνει, προχωρά και σταδιακά καταστρέφει τις φωνές. Στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητος ο συχνότερος έλεγχος του οργάνου από εξειδικευμένο τεχνικό.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα ενισχυμένα δερμάτινα λουριά με μαξιλαράκια προστασίας για τους ώμους και βεβαιωθείτε ότι τα έχετε τοποθετήσει και ασφαλίσει σωστά. Ποτέ μη σηκώνετε το ακορντεόν πιάνοντας το από τα λουριά.
 • Μην επιχειρήσετε να ανοίξετε μόνοι σας το ακορντεόν και αρχίσετε να πειράζετε το μηχανισμό του. Η παραμικρή μετατόπιση ενός μέρους του προκαλεί αλλεπάλληλα προβλήματα και σε άλλα που συνδέονται με αυτό.
 • Αν από απροσεξία το ακορντεόν σας πέσει ή κτυπηθεί επισκεφθείτε αμέσως ειδικευμένο τεχνικό ο οποίος γνωρίζει πώς θα το ανοίξει και θα το χειριστεί γενικότερα ώστε να μη προκληθούν επιπλέον βλάβες πέραν αυτών που δημιούργησε το κτύπημα
 • Αν ακούτε περίεργους ήχους κατά το παίξιμο, είτε στα μπάσα είτε στα πλήκτρα σημαίνει ότι κάποια μέρη του δε λειτουργούν σωστά και το όργανο χρειάζεται άμεση επισκευή.
 • Αν αντιληφθείτε κάποιο χάσιμο αέρα στο σώμα της φυσούνας, φροντίστε άμεσα την αποκατάσταση του.
Μετάβαση στο περιεχόμενο